Mesajul Presedintelui

Decembrie 2013

Dragi membri si prieteni ai RCCC, 

In ultima luna Clubul Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa (RCCC) a marcat cateva realizari importante si si-a cristalizat obiectivele pentru 2014. 

Realizarile pe care doresc sa le impartasesc cu dumneavoastra sunt: 
  • La Falk Symposium 190 „Challenges in the Care of IBD in Patients of All Ages” desfasurat la Londra in 2-3 octombrie 2013, participarea Romaniei s-a numarat nu doar intr-un numar mare de participanti, ci si intr-un numar de 11 postere, dintre care unul „cu distinctie”: „Is Rifaximin effective in maintaining remission in Crohn’s disease?” A.O. Jigaranu, O. Nedelciuc, A.M. Blaj, M. Badea, C. Cijevschi Prelipcean (colectivul dnei prof. Cristina Cijevschi, Iasi). 
  • Au fost dezbatute si stabilite obiectivele, actiunile, responsabilii si termenele proiectului de tara „Leading Change in IBD” - Romania: „Building Excellence in IBD care in Romania”, interval 2013-2015 (coordonatori Conf. Dr. Liana Gheorghe si Prof. Dr. Mircea Diculescu), care urmeza a fi prezentate la Barcelona in ianuarie 2014
  • A fost lansat noul site al RCCC (www.rccc.ro), o sursa de informare si educare a gastroenterologilor interesati de bolile inflamatorii intenstinale in Romania. Comitetul de conducere al RCCC ii multumeste in mod deosebit domnului dr. Dan Gheonea, UMF Craiova, care l-a construit si il coordoneaza, precum si tuturor celor care au contribuit la transformarea lui intr-un site de informare, educatie si comunicare intre membrii si comitetul de conducere RCCC (Dr. Razvan Iacob, Dr. Lucian Negreanu, Dr. Bogdan Mateescu, dr. Anca Borca). 
  • S-au demarat contacte stranse cu Centrul de Cercetare Epidemiologica Lille si Registrul EPIMAD prin deplasarea unei echipe la Lille (Conf. Dr. Liana Gheorghe, Dr. Razvan Iacob, Prof. Dr. Cristian Gheorghe, fizician-biostatistician Irma Eva Csiki). Consiliati cu o remarcabila amabilitate si expertiza de catre Prof. Dr. Antoine Cortot si Dr. Corinne Gowen-Rousseau, incepand cu 2014 vom pregati si demara un registru populational pentru bolile inflamatorii intestinale: EPIROM – Bucuresti. 
  • Au fost introdusi peste 200 de pacienti in IBD Prospect in Centrul din Institutul Clinic Fundeni Bucuresti (Dr. Razvan Iacob, Dr. Roxana Vadan, Dr. Madalina Greere, Dr. Lavinia Guinea, Dr. Anca Borca, Dr. Monica Cojocaru), numarul total de pacienti atingand 1217. Au fost create, de asemenea, premisele stiintifice si legitime ale utilizarii acestei formidabile baze de date pentru lucrari stiintifice in centrele implicate in cercetare, concretizate intr-un numar de 6 rezumate avand ca sursa IBD Prospect, trimise pentru evaluare comitetului stiintific ECCO Copenhaga 2014. La sedinta de Board RCCC de la Cluj s-a stabilit ca deadline pentru actualizarea datelor in IBD Prospect pentru centrele interesate - 31 decembrie 2013. 

In primele doua luni din 2014, RCCC are proiecte de anvergura: 

Ianuarie 2013
Prezentarea proiectului Romaniei la Leading Change in IBD, Barcelona - Demararea studiilor prospective in cadrul IBDProspect (10 cele mai bune propuneri); centrul I.C. Fundeni a propus: 
  • Incidenta bolilor inflamatorii intestinale in centrele de referinta din Romania: 10 ani mai tarziu... 
  • Cum se face diagnosticul bolilor inflamatorii intestinale in Romania? (chestionar structurat) 
  • Rolul schimbarii factorilor de mediu in prevalenta si fenotipul bolilor inflamatorii intestinale in Romania (chestionar epidemiologic) 
- Demararea Proiectului EPIROM – Bucuresti 

Februarie 2014 
- Participarea la ECCO Copenhaga 

In final, va invit inca o data sa va confirmati apartenenta la RCCC devenind membri cotizanti in 2014 (este posibila inscrierea si plata on line), sa participati activ la proiectele care va trezesc interesul si sa reactualizati inregistrarea cazurilor in IBDProspect.

Redactata in numele Consiliului Director al RCCC
Cu prietenie si speranta unei bune colaborari
Conf. Dr. Liana Gheorghe

 

© rccc.ro